ALLE I FAMILIEN ER SOMMERBØRN ..
Juni, juli, august ..
Mor, Ask, far, Ari og mormor.
Ikke morfar.
Ham der nu er forårsstjerne var efterårsbarn ..
.. og jeg har fødselsdag i dag!
I dag af alle dage har jeg fødselsdag ..
.. og i dag såvel som alle dage, er jeg en smule sentimental.
Da jeg blev 30 i fjord, var jeg så naiv at håbe, at hvis jeg nu ignorerede min fødselsdag, så ville også den dag føles som en hvilken som helst lortedag ..
.. uden far, med kage.
NAIVT.
MIN 30 ÅRS FØDSELSDAG VAR ET SMERTELIGT SAMMENSURIUM AF TAKNEMMELIGT TILSTEDEVÆR OG NOSTALGISK ESKAPISME ..
LIGESOM MIT HJERTE.
Hvad er der at fejre, når livet uden far er så .. uden far?
Evigheder af festligheder med den tomme plads ved bordet, hvor mad spises, sange synges og minder skabes uden far ..
Jeg hader ikke min fødselsdag.
Jeg hader, at min far er død.
Det ord, had, er bittert og min fars død er det eneste i mit liv der smager af det ord ..
.. og sådan skal det være.
Når jeg nu ikke kan ignorere den, håber jeg, at jeg med tiden kommer til at elske den ..
Ikke for fest, pynt, kage, blomster eller gratulationer.
Så, hvad er der at fejre?
Livet.
Jeg har levet 31 år i denne verden, med dem jeg elsker.
Det er jeg taknemmelig for ..
.. og jeg lever stadig.
Jeg er taknemmelig for at være mor ..
At skabe liv og leve det ..
Gode og dårlige dage.
Blomster og spontane kram, savn og historier at fortælle, hyggelig kedsomhed og kys på regnvejrsdage.
Magi.
Børn er magiske ..
Min fødselsdag fejrer jeg for mig og min far ..
.. med jordbær, kirsebær, kys og sprut!
For på denne dag, for 31 år siden, begyndte skæbnen at fortælle en historie om en far og en datter.
.. og den historie er ikke slut, for jeg lever stadig.
SKAL MAN LEVE MED DØDEN, SKAL DER KAGE TIL ..
Lige for tiden er livet dikteret af fødselsdage og i 3 år har fødselsdage smagt af pandekagekage.
Pandekagekage med mascarponecreme, nøddekrokant, lemoncurd, hindbær og honning ..
Mini pandekagekage med chokocreme og brûlée bananer ..
Pandekagelage med hvid chokoladecreme og friskeblåbær ..
.. men så døde morfar og så lavede jeg brunsviger.
Brunsviger som farmor, Anna, lavede den.
Skal man leve med døden, skal der kage til ..
Kage og kærlighed!
Poesi ..
.. og minder.
Barndomsminder som at se på stjernerne, på sommerens nattehimmel.
Da jeg var barn, røg min far pibe ..
.. men min mor orkede ikke lugten af tobak, så han gik ud.
Far gik ud på terrassen i bare fødder og røg en pibe tobak og hvis jeg så også kom ud, tog han mig op på armen og viste mig stjernerne ..
Polaris, Gemini, Libra og Leo, Orion, Bjørnene, Karlsvognen og Cassiopeia.
Duften af tobak.
Duften af min fars tobak og blomster i sommerbrisen ..
Har man sanser, har man minder.
Dufte og smage.
Det er derfor jeg elsker mad ..
MINDER ER OGSÅ HVAD MAN KAN SE OG HØRE.
STJERNER, STEMMER ..
.. og musik.
Så i år har jeg lavet en kage inspireret af en sang ..
En sang af Nancy Sinatra og Lee Hazlewood.
Den handler om bær og englekys ..
.. om sommervin og tidsfordriv.
“STRAWBERRIES, CHERRIES AND AN ANGEL’S KISS IN SPRING ..”
Så hvad smager en engels forårskys af?
Sprut og poesi ..
Champagne.
.. Hvad ellers?
Så den kage der skal fordrive tiden og fejre familiens fødselsdage i år, er en mandelkage med jordbær, kirsebær, kys og champagne marengscreme.
“.. MY SUMMERWINE IS REALLY MADE FROM ALL THESE THINGS!”
MANDELKAGE MED BÆR, KYS OG CHAMPAGNE MARENGSCREME
PORTION: Kage til 6-8 personer
INGREDIENSER · MANDELKAGE:
200 g. rørsukker
3 æg
200 g. mandelmel ..
25 g. finthakkede mandler ..
Skal af ½ citron
½ tsk. vanilje .. essens, ekstrakt, pulver, whatever!
En smule smør ..
INGREDIENSER · KYS:
125 g. æggehvide
200 g. flormelis
En smule salt ..
INGREDIENSER · CHAMPAGNE CREME:
75 g. sukker
¼ dl. champagne
1 ½ pasteuriserede æggehvider
OVN TEMPERATUR OG FUNKTION:
175°C · Varmluft
INSTRUKTIONER:
Til kagen piskes æg og sukker cremet og luftigt og så piskes mandelmel, mandler, citron og vanilje i.
Hæld dejen i en form på ca. 20 cm. med bagepapir og en smule smør og bag kagen i 35 minutters tid ..
Sådan en mandelkage kan godt bages dagen før, hvis logistikken nu er til det ..
Den har en mums marcipankonsistens og den er altså lige så god dagen efter.
Det er altså praktisk, for kagen skal være kold, når cremen kommer på ..
Hvis man bager kagen på dagen, så drop temperaturen i ovnen til 80°C nu!
Til kyssene piskes æggehviderne lige så cremede og luftige, så drysses flormelis i, mens der piskes og så en smule salt!
Pisk, pisk, pisk til marengsmassen er stabil i konsistensen og kom den så i en sprøjtepose med en fin tyl.
Drop kyssene på en bageplade med bagepapir og bag dem i 60 minutter.
Det varierer en smule med størrelsen ..
Når kyssene er bagt, slukkes ovnen og lågen kommer på klem ..
Når ovnen er kold, kan man snuppe et kys!
Der bliver ca. 30 kys ..
Det er der ikke plads til på kagen, men kys kan man godt have i en bøtte med låg til en regnvejrsdag ..
Ligesom kyssene, er cremen faktisk marengs ..
Marengscreme lavet på en sirup af sukker og Champagne.
Pisk æggehviderne ..
Pisk, pisk, pisk .. og pisk!
Kog så sukker og sprut til en sirup på 115°C
Ja, det er en fjollet sjat, men cremen smager altså ikke spruttet, bare en smule af bobler .. og englekys.
Drik et glas til ..
.. og har man ikke noget så fancy, så snup en mousserende vin der ikke er så sød!
Den kan også godt være alkoholfri ..
Hæld så siruppen op i æggehviderne i en tynd, tynd stråle og pisk!
Pisk i 5 minutters tid, til cremen er kold ..
Godt så!
Kage, kys, creme .. og bær!
Har I bær?
Jordbær og kirsebær skal I have ..
Så snupper man den mumsede mandelkage, kommer godt med creme på, friske bær og englekys!
.. Måske et lys?
Skriv et svar