FARS ØLBRAISEREDE OKSEHALER

FOR 4 ÅR SIDEN, PÅ DENNE, VAKRE VÅRDAG DAG,
STOD DER EN PORTER OG EN PAKKE OKSEHALER I KØLESKABET ..
Det skulle min far har lavet, men han kom aldrig ud af sengen.
Han sov sig ind i evigheden ..
.. og vi spiste ingenting.
I dagevis.
Jeg har skabt en tradition af, at braisere oksehaler i portersødme og salte tårer på denne skæbnedag i april.
I fars ånd.
Så er han her .. lige her i hjertet.
Så i virkeligheden er han hvor han altid har været.
Min far var min sjæleven i verden.
Det er så smerteligt at savne ham ..
.. men at skabe noget, noget nærende for krop og sjæl og en lille, flygtig stund af nærvær med dem vi elsker, i det vi kalder livet, er det smukkeste savn.
For mig.
Vintermad på en forårsdag.
Livets kontraster.
Sådan kan man leve med det værste på bedste vis.
Lykke er pludselig, flygtig og fantastisk, men sorg, savn og mandage gør os til bedre mennesker, hvis man ser disse ting som en del af den menneskelige oplevelse ..
.. og det gør jeg, for jeg har min fars øjne.
« Døden er en del af livet .. »
Så jeg vil leve som et helt menneske .. med et knust hjerte.
MIN FAR ER DØD.
JEG LEVER MED DET .. OG SMAGER PÅ DET.

INGEN ELSKEDE GOD, GAMMEL SMOVS SOM MIN FAR ..
.. OG INGEN ELSKEDE MIN FAR SOM JEG.
Kærligheden til brun, hjemmelavet simremad har jeg arvet af ham ..
.. og mad smager af kærlighed.
Ja, det er sentimentalt, romantisk og poetisk, men det er sådan han var.
Det er sådan han var.
Det er sådan jeg er.
Det her er ikke eskapisme.
Det her er realisme.
Rå realisme med blod, øl og tårer.
Langtidsbraiseret i kærlighed, minder, smerte og poesi.
Jeg bruger madlavning som terapi ..
Terapi med musik fra min barndom i en kritisabel decibel, mens maden simrer .. og jeg tuder.
I timevis.
Det tager tid at simre .. og sørge.
Smukke stemmer og oksehaler.
DET ER DERFOR JEG ELSKER MAD!
FOR DET ER IKKE BARE MAD ..
DET ER MIT HJERTE JEG SERVERER.
Mit hjerte .. og oksehaler braiseret i øl.
Porter, hvis I har ..
Jeg havde en Ceres juleøl.
Den orker man ikke at drikke alligevel ..
.. men drik en øl til og drik den med nogen I godt kan lide.
Brun mad og bajere skal deles.
Det gode selskab er vigtigt.
God mad i dårligt selskab smager ikke godt.
Selskab er også en ingrediens.
.. og server oksehalerne med kartofler.
Kogte, moste, bagte i ovnen med smør og urter ..
Kartofler.
Pommes duchesse, pommes dauphinoise, pommes frites, pommes anna.
Franske kartofler ..
Whatever, kartofler.
Her, som far lavede den, mos med en god klat smør, en god sjat fløde, salt og sort peber ..
Friske, sorte peberkorn, kværnet og gavmildt drysset på maden ved servering.
Snup en peberkværn, en 300 år gammel stenmorter, eller 1 klud og en hammer.
Sådan kan man også sørge.
Der er ikke noget der er rigtigt eller forkert.
Det er en mavefornemmelse.
Er der en poet i maven .. eller en pyroman?
Sæt ild til noget .. eller lad være.
.. men bag et brød til sovsen!
Et friskbagt, sprødt surdejsbrød er aldrig dumt og altid godt til bløde, smovsede ting.
Vi vil gerne bevare ganen intakt, men lad det være kriteriet for hvornår I tager brødet ud af ovnen.
Lige akkurat intakt.
DET SKAL GERNE GØRE EN SMULE ONDT!
MAN ER VEL EMOTIONEL MASOCHIST ..




FARS ØLBRAISEREDE OKSEHALER
PORTION: Haler til 4-6 personer
INGREDIENSER :
2 ½ kg. oksehaler
Hvedemel til drys ..
Smør + olie
1 løg
5 fed hvidløg
1 tsk. enebær
3 laurbærblade
En dusk frisk timian
1 flaske øl
1 ½ l. okse / grøntsagsfond
Salt + friskkværnet peber
INSTRUKTIONER :
Drys hvedemel på halestykkerne og brun dem godt i smør og olie i en stor støbejernsgryde ..
.. men den skal ikke være rygende varm, så branker kødet!
Tag så kødet op og sauter løg, hvidløg, bær, blade og urter.
Drop kødet i gryden med sauterede sager og hæld øl og fond i.
Suppler evt. med en sjat vand hvis væsken ikke dækker kødet ..
Låg på og simre, simre, simre i 3 timers tid ..
.. og man skal ikke være bange for at lade sovsen reducere!
Den kommer til at karamellisere og klistre til kødstykkerne, med en intens smag af krydderier og god tid.
Smag til!
Hvis den er for salt, så er det nok fordi du står og tuder i den ..
.. og det er okie, dokie!
SÅ ER DEN LAVET MED KÆRLIGHED ..
