Ragú alla bolognese som er den italienske definition på en dansk nationalret ..
.. og en personlig livret.
Bliver man træt af den?
Aldrig ..
Mormors bolo med parmesanost og tomatpesto er altid hyggeligt!
Måske en sjat vin?
Der er 117 varianter af den folkekære bolo, men denne er relativt traditionel.
Relativt, da metoden principielt er traditionel, men jeg skal til orientering pointere, at retten går i ged ..
.. og det er ganske intentionelt.
Man er vel provokatør ..
.. og hvilken provokation!
Spaghetti bolognese med gedeost og persillepesto ..
Ged og persille!
Hvordan kan jeg som dansker med en sådan frækhed fucke med kødsovsen?
Noget der vel definitivt er et italiensk privilegium?
Den defensive hvis ikke aggressive italienske mama ville nok kommandere både ged og dansker hjem til Cocio og nitritpølse.
Den italienske patriotisme krummer kulinariske tæer.
Mama mia!
Jeg skal måske også pointere, at jeg elsker alt pastarelatereret og har altid appetit til traditioner tilsmagt kritisable kvantiteter parmesanost.
Når jeg nu alligevel serverer denne variant, er det med kærlighed og en tilsvarende entusiasme for gedeost ..
SPAGHETTI BOLOGNESE MED GEDEOST OG PERSILLEPESTO
PORTION: Bolo til 117 sultne mennesker ..
INGREDIENSER:
1 kg. oksekød eksempelvis filet
Salt og sort peber ..
Olivenolie
250 g. røget pancetta eller grisebacon
2 gulerødder
1 selleri
1 rødløg
1 hvidløg
Rosmarin
1 dl. rødvin
1 l. oksebouillon
5 dl. tomatsalsa
INSTRUKTIONER:
Snit, snit, snit kødets fedtside og krydr med salt og sort peber.
Kom olie i en gryde og steg kødet på maksimum varme med fedtsiden på stegefladen mens du roder med soffritto ingredienserne.
Soffritto er fundamentet for italiensk mad ..
En kombination af gulerødder, selleri og løg finthakket og sauteret i olie eller pancetta fedt.
Har du en minihakker er det nu du skal bruge den!
Steg pancettaen i gryden med kødet og suppler med soffritto, finthakket hvidløg og rosmarin.
Reducer nu til medium varme og sauter i 10 minutters tid ..
Vend kødklumpen så det nu er kødsiden der er i kontakt med stegefladen.
Hæld vin i og lad alkoholen fise af.
Husk princippet “…Vinen du drikker, er vinen du bruger!” – ligsom risotto – så vinen du serverer til, er vinen du bruger i bolognesen.
Man kan smage den ..
Suppler med bouillon og tomatsalsa.
Sådan.
Nu skal skidtet simre i 5 timers tid ..
Så I har god tid til at koge pasta!
Brug spaghetti, eller hvilken som helst pasta ..
Kog den al dente som instrueret på emballagen.
Pasta og bolognese skal altså ikke serveres separat, selvom det er typisk dansk, for pastaen keder sig hvis den ikke blandes i bolognesen ..
.. og hvis pastaen keder sig, keder pastaen dig.
Så bland pasta og en portion bolognese, suppler evt. med pastavand for at perfektionere konsistensen og server med gedeost og persillepesto.
Mangia og velbekomme!
Skriv et svar