For 4 år siden var jeg på NOMA. Det gamle NOMA.
For nylig var jeg så på NOMA igen. Det nye NOMA.
Et sted i København hvor man bare kan droppe offentlig transport. Tag cyklen.
Hvis du da ikke som mig investerer i en plisseret frækkert til anledningen.
Men det gør du vel ..
Altså, hvis ikke til NOMA, hvornår så?
Audiensen hos Margrethe lader ligesom vente på sig ..
Nå. Konceptet på NOMA er sæsonbaseret og vinterens menu fokuserer på smagen af Skandinaviens have.
NOMA er fancy og fucking hyggelig.
Man ankommer til stedet og eskorteres på en tur i den urbane, spiselige have til døren dekoreret med fisk som indikation på den gastronomiske tematik.
Døren åbnes og Rene Redzepi og disponibelt personale hilser på med et kollektivt, kærligt ”Hej!” der demonstrerer den perfekte akustik i lokalerne af træ, sten og glas. Ligesom maden er arkitekturen til at savle over ..
Og der arbejdes koncentreret i køkkenet. Maden er alt der eksisterer. Hektisk og hyggeligt.
For alle smiler.
Vi smiler.
Velkommen til NOMA.
Det her sted rummer kærlighed. Kærlighed til mad. Kærlighed til mennesker.
.. og hvilket rum ..
Dramatisk, rustik naturlighed i velvalgte materialer kombineret med elegant, dansk design.
En vis 70’er retro charme.
Byens larm kan ikke høres, men fra gigantiske vinduespartier kan man se solen sige godnat til Amager.
Det er mørkt og koldt. Det er vinter.
Skorstensrøg og Københavns industrielle bygninger er en vild kontrast til det beroligende restaurant lokale hvor der er lys og varme.
Skind, horn, keramik, friske blomster. Naturlig skønhed.
Jeg elsker at være på restaurant.
Elsker det som en fisk i vand.
Stemningen. Der er ikke noget sted i verden som en restaurant hvor jeg for en stund kan dedikere mig til maden med komplet sanselighed.
Ikke nogen kompromisser. Ikke noget pis. Bare mad.
For mad er ikke blot smag. Mad er performativ.
Som bachelor i performance studier bliver man nørdet med sådan noget ..
Vi blev placeret ved et delebord med folk fra Taiwan, USA og Canada.
Skide hyggeligt. Et socialt initiativ hvilket ikke er normalt på sådanne restauranter.
Man kommer som fremmede og går som venner ..
Det kunne være gået fisk.
Det gjorde det ikke.
For har man interesse for mad, har man interesse for mennesker.
Mad har kulturel såvel som kunstnerisk relevans.
Man spiser for at leve og lever for at spise.
For mad er et menneskeligt, eksistentielt kriterium.
Menneskeheden har bygget imperier på korn og kakao. Mad er vitaminer og mineraler. Kærlighed og kalorier.
Mad er en livsstil.
Fra konditori til charcuteri. Mormormad og molekylær gastronomi.
Professionelle teknikker og spontanitet, dufte og smage, tempoet i restauranten og hyggen i hjemmet.
NOMA demonstrerer det til perfektion.
På NOMA smager man på ting man som normalt mentalt fungerende menneske ikke ville proppe i munden.
For NOMA er ikke normal. NOMA er gastronomisk genialitet.
Myrer og syltede sager som kogler der smager af skov, røget tang der smager af strand, rejer af hyben og stikkelsbær, krabbe i gele, 100 år gamle muslinger og søpølse testikler.
Grotesk.
Genialt.
En servering jeg garanteret aldrig glemmer var blåmusling og rogn serveret på tang.
Den mindede mig om Fyn.
På Fyn er der rygeost, brunsviger og Albani.
Der er også gåture på stranden og duft af hav. Duft af tang.
Gåture i gummistøvler med en mormor i den ene hånd og en morfar i den anden.
Så bliver man sentimental. Jeg tuder simpelthen mens jeg guffer barndomsminder i mig.
Maden smager af minder. NOMA tager dig steder hen.
Det er det man kan ..
.. og det er nok det kærligste kompliment jeg kan give en restaurant.
Altså, jeg prøver ikke at anmelde NOMA på konventionel vis med en professionel vurdering af diverse kulinariske kriterier ..
Hvad er ingrediensernes kvalitet og er skidt og kanel tilberedt korrekt?
Hvad er den stilistiske ideologi?
Er maden kreativ?
.. Kedelig?
Hvordan fungerer dufte og smage?
.. og hvordan kombineres mad og drikke?
Det er kriterier som ikke skal bagatelliseres, men disse kriterier er der altså også allerede 117 respektable branchefolk der vurderer til perfektion ..
Og det er ikke derfor jeg er her ..
Jeg er her for at være her.
Og for at give dig en følelse af, også at være det ..
Og så er det kun på NOMA at man steger torskeskind sprødt og laver chokoladekonfekt af det. Guffe guf.
Skriv et svar