DET BEDSTE I LIVET ER BANALT.
DET BEDSTE I LIVET ER DELT.
ALLE ÅRSTIDER, ALLE MÅLTIDER, MED DEM MAN ELSKER ..
Jeg har aldrig været i Frankrig, jeg har aldrig smagt den på en fransk bistro, en cherié med charmeklud og moustache har aldrig lavet den til mig ..
Min far har ..
.. og så bliver det ikke bedre.
Jeg savner ham.
Den stemning han skabte.
Jeg savner den som smagen af et hjemmelavet måltid.
Jeg vil krydre en portion suppe med minder om far og slubre kærlighed i mig, på en efterårsdag i november.
Jeg kan stadig mærke, at han har været her.
Jeg kan stadig mærke, at han har været her ..
.. OG SÅ BLIVER DET IKKE BEDRE!
Kærlighed, minder og et varmende måltid til en kold årstid ..
Snart, snart er det vinter ..
Det er tid til god stemning!
.. og god stemning kan smage af kakao og skumfiduser, men også af fransk løgsuppe, som far lavede den, med frisk timian, en sjat calvados og hjemmebagt, ostegratineret brød ..
SOMMERDUFTE AF HONNING, DUG OG FRISKE URTER ER NU VISNE LEVN AF MADEN VI HAR HØSTET, LAVET OG DELT ..
Det bedste i livet er banalt.
Det bedste i livet er delt.
Alle årstider, alle måltider, med dem man elsker ..
Vi har konserveret dig og dat og syltet, syltet og syltet ..
Sommersmage til vinterens brune hygge.
.. og når man så har syltet alt og alle i sommersmag, sentimentalitet og sprut, hvad gør man så med minderne om lys og varme .. og 117 løg?
Man laver fransk løgsuppe som forberedelse til den mørke, kolde tid ..
Et dejligt, dovent måltid!
Lige hvad vi har brug for ..
Løg karamelliseret i en gryde med urter, krydderier, bouillon og sprut .. og ostegratineret brød!
.. og drop lige den kedelige pizzaost i plastikpose.
Vær en smule frankofil, en smule vive la vie og snup en god ost!
Så, hvis du nu alligevel tuder, fordi din far er død måske, hvad ved jeg, så lav en portion fransk løgsuppe ..
.. og hvis du ikke tuder, så kommer du til det.
SACRE BLEU!
FRANSK LØGSUPPE
PORTION: Suppe til 6-8 personer
INGREDIENSER:
1 ½ kg. løg
100 g. smør
2 l. bouillon
1 dl. hvidvin
En sjat calvados
1 dusk frisk timian
1 tsk. peberkorn
Salt og peber
Brød
Gruyère eller Comté ..
OVN TEMPERATUR OG FUNKTION:
200°C · Almindelig
INSTRUKTIONER:
Løg soigneres og snittes i fine, fine skiver ..
Så skal de steges i smør ved medium varme i 100 år ..
Det tager det altså, hvis de skal karamelliseres og have den der hyggelige, brune farve.
100 år i realtid er godt og vel 45 minutter.
Når alle 117 løg er karamelliserede, tilsættes bouillon, vin og calvados og putrer med peberkorn og timian i 30 minutters tid ..
.. og peberkornene må altså godt være blandede .. Løg er taknemmelige!
Prop noget smag i suppen og lav evt. lige en bouquet garni, altså bind en snor om urtedusken, så man kan komme af med den, når suppen skal spises ..
Smag suppen til med salt og måske en smule af morfars peberblanding ..
.. og nu bliver det fjollet, på den der fancy, franske måde, som i realiteten ikke er skide praktisk, men altså c’est la vie!
Man plumper en skive brød i suppen .. og kombinationen af sprødt, ostegratineret brød der absorberer suppen og altså også bliver blødt og smovset, er simpelthen manifique.
Så skær gode, tykke skiver af brødet og bag dem sprøde i ovnen i 5 minutters tid ..
Hæld en portion suppe i skåle der orker ovnvarme, placer en skive brød på suppen og riv, riv, riv ost på i kritisable kvantiteter ..
Kom så suppen i ovnen i 10-15 minutter til osten er smeltet, kom godt med peber på og server den straks!
Drik et glas hvidvin eller calvados til ..
.. og et glas vand med friske urter til maden skal man altså have!
Man skal hydreres på ny, når man nu har tudet så terapeutisk ved tilblivelsen af denne suppe.
Skriv et svar