JEG LEVER, JEG LEVER!
JEG HAR ALDRIG VÆRET SÅ EKSISTENTIELT PÅ RØVEN ..
.. MEN JEG LEVER.
JEG LEVER.
Når man mister nogen man elsker, så mister man også appetitten.
Alt smager bittert af savn ..
.. men for at leve, skal man spise og min elskede far elskede også mad.
Så jeg spiser.
Spiser, drikker .. og lever.
En vinterdag i februar, da en global epidemi dikterede verdenssituationen, hilste vi på Alan på hans nye restaurant .. Connection.
Engelske Alan, som laver mad på franske principper og japanske teknikker i Danmark ..
Crazy!
.. og konceptet er, som navnet indikerer, connection.
At komme hinanden ved ..
Frækt i en tid hvor verden bøvler med en pandemi, men det fungerer!
Stedet motiverer socialisering, men dikterer det ikke ..
I restauranten er der 2 borde og 12 stole hvor selskaber separeres æstetisk af blomsterkasser med lyng.
Hvorfor lyng?
Jamen, der er vel ikke den plante i den botaniske, pandemiske verden, der separerer folk, som lyng ..
JEG SKAL SIDDE HER OG DU SKAL SIDDE DER ..
For til selskaber i godt selskab er der bordplaner ..
.. og en personlig hilsen, fordi vi er gæster i hans hjem, restauranten.
Lamperne leverer et lækkert lys, godt nok til at kameraet ikke går i koma og velourgardiner trækkes for, så gadens lys, larm og lugt af take away pizza ikke saboterer det menneskeheden så desperat savner .. at komme hinanden ved.
Musikken er Alans personlige, som kommentar på livet han har levet.
.. og akustikken er wonderful!
Jeg er måske ekspert?
Ja, det er jeg.
I min position som mor har jeg nemlig en perfektioneret ekspertise i differentieringen af hyggelig og hektisk larm ..
.. og med den larm et madøre skal høre, eksempelvis hysteriske sushisoundtracks i lokaler med lortelyd (.. if you know, you know), er akustikken på Connection sød som sherry i ørerne.
MOR HER SERVERER IKKE A LA CARTE OG HVIS I HELLER IKKE ORKER DET, SERVERER CONNECTION EN MENU MED SÆSONENS CRÉME DE LA CRÉME!
.. Man drikker vin til og hvis man er sådan seriøst fjollet med vin, kan man snuppe en extra special vinmenu.
Alan kombinerer respekt for ingredienserne med en frækhed der smager af røget kaviar.
Jeps, kaviar.
Fiskeæg man altid har drysset glimmer på, for at smage af hvad det er .. Fiskeæg.
Smagen af salt og en funky konsistens.
Det er kaviars funktion for mig.
For mig!
Pardon my french .. Hvis fiskeæg er the shit for dig, så fuck mig.
.. men altså, Alan drysser ikke glimmer på, han ryger lortet ..
Friteret kalvebrissel med røget, krydret kaviar.
.. og der er også krabbeguf til champagnen!
Så kommer der brød på bordet ..
Brød og smør.
.. og brødet skal brydes ..
Jeg elsker det koncept, for det er det, mad kan.
Det er fucking det, mad kan!
Mad er et socialt koncept, hvor mennesker mødes og brødet brydes.
.. og det brød smager af kylling.
Et brød med en skorpe der smager af kylling med det sprødeste skind.
Brødet bages nemlig, placeret i ovnen med en kyllingesteg, så det krydrede fedt drypper ned på skorpen.
Altså, kyllingefedtet drypper ned på brødskorpen, der så bliver sprød, krydret og wonderfully fedtet ..
.. og der er smør til!
Merci fordi du er til, Alan.
Nu hvor det er vinter, serveres der også hummer ..
Hummer i en asiatisk wonton tingest med smørsauce.
Smør, smør, smør!
.. og så er der altså noget med kød på en tallerken.
Det er ikke så fucking fotogent, når der er sjasket sovs på ..
Sauce, sorry.
.. og jeg er ikke Søren Frank, så der er ikke nogen der venter på mit kamera ..
C’est la vie!
.. og så er der sørme brød!
Brød, brød, brød som friteret brioche, foie gras parfait, altså fucking foie gras is .. og trøffel.
Alan kan godt lide is.
.. og hvis I kender Alan, har I smagt den!
.. og alt smager wonderful, men vildtserveringen bliver altså fancy på en fjollet måde for sådan et hjemlig hygge, hygge sted ..
Connection er fancy comfort food, så når dyret – som landets kommende konge på royalistisk vis har taget livet af – alligevel skal smage af sauce, rødbeder, brombær og urter så server dog en portion ruskomsnusk, som min elskede far lavede det, når jeg nu alligevel føler mig hjemme.
Det kan da godt stadig være fransk ..
Så vær dog en smule enfant terrible.
Hvorfor så konventionel nu?
.. og hvis skidtet absolut skal dekonstrueres, så skal rockstjernen på tallerkenen altså fucking shine.
Den kødklump skal være så mør, at min døde farmor, Anna kan droppe gebisset og guffe af livets lyst.
Realiteten er, at jeg kan lave den bambi bedre.
Jeg kan lave den bedre.
Kom og smag ..
Alan skal være så velkommen i mit hjem!
Nå, når man er proklameret frankofil, er det fjolleri vel obligatorisk, men der dropper den kedsommelige konventionalitet så også ..
FOR SÅ ER DER CAN CAN PÅ BORDET MED OSTEHAPS OG IS ..
Chawanmushi er japansk for æggestand, her proppet med ost, urter, bouillon, løgkompot .. og noget der knaser.
Rugbrød?
.. Ostehaps, haps, haps!
Alle desserter inkluderer is ..
Alan kan godt lide is.
Yuzu posset med fantastisk aromatisk citrusfrugtsalat og en biscuit med sukker og lime, som Alans mor altid lavede, da han var barn.
Alan fra England, med barndomsminder fra hjemlandet, som man kan smage på Connection ..
Det er altså hyggeligt!
Så chokolade ganache med is, knas og sprut.
Vandbaseret 70% Friis Holm chokolade ganache med vaniljeis og en Sherry hvis eksistensberettigelse bøjes i neon med denne servering.
Ganachen er vandbaseret med respekt for chokoladens smag ..
En smule bitter, hvilket er perfekt!
Så er det nemlig spruttens søde smag af honning, kakao, kaffe, karamel, rosin og sveske der perfektionerer denne dessert.
Det er i det banale, at man smager det geniale ..
.. og jeg kan stadig smage det!
Så vaniljeis i fransk cornetto vaffel med bærkompot og harissa.
Alan kan godt lide is ..
Hvis man er kulinarisk masochist, er denne dessert lige til en orgasme.
Happy ending and it hurts so good!
Så vi spiser is og hører McCartneys James Bond hit – Live and let die ..
YOU USED TO SAY LIVE AND LET LIVE
But if this ever changing world in which we’re living, makes you give in and cry ..
Say live and let die
.. Live and let die!
Hvilken poetisk pondus at gå ud i verden med ..
Tak Paul .. og Alan!
NÅR JEG ER PÅ RESTAURANT, ER JEG DER FOR AT VÆRE TIL STEDE ..
.. MED KROP OG SJÆL.
Det er sådan jeg anmelder .. Hvis man skal bruge sådan et kedeligt ord.
.. og det er ikke kompliceret, jeg bruger simpelthen bare det jeg har, sanser.
I sanser er der følelser og i følelser er der minder.
Så jeg kommer også med en forhåbning ..
Jeg kommer et sted skabt med kærlighed til mad .. og mennesker.
Jeg er her nu.
Her .. og nu.
Bevæg mig.
.. og håbet hos Alan er ikke naivt.
MED ALANS DIMS OG DUT, HIST OG PIST, SOM BØGER PÅ BORDENE, KONSERVEREDE ÆNDER MED MEDALJER OG NØGNE DAMER MED CERUTTER, HAR HAN SKABT EN STEMNING AF, AT VÆRE HJEMME NÅR DET ER HYGGELIGST!
Når der er tid til at smage på maden, bladre i bøgerne .. og være til stede.
Den hyggeligste gourmet i København ..
Da kaffen blev serveret, skulle jeg til at droppe fusserne på bordet ..
“WHATEVER!”
ET ORD MIN FAR ELSKEDE AT BRUGE, HØRER JEG NU MED ALANS STEMME ..
Til kaffen serverer Alan den franske kage, Madeleine, som altid smagende af vanilje, proppet med en creme som ikke bliver specificeret ..
Fuck Madelaine på kongelig porcelæn ..
Det er kaffen der skal smages.
Single origin Kenyansk kaffe ..
So fucking special!
Nu er jeg ikke kaffesnob ..
Jeg er taknemmelig for en instant med sukker og en sjat havre, men havde jeg været det, ville jeg gå bananas over smagene af frugt, bær og .. whatever.
Ja, det er crazy .. og nej, du kan ikke få mælk og sukker i.
Idiot.
Det er så godt, så godt at Alan har skabt sit eget sted ..
Alan med minder, historier at fortælle og kærlighed at dele.
Kærlighed til mad.
Kærlighed til mennesker.
Nu hvor det er forår, er der garanteret også en ny menu at smage på ..
.. og vi glæder os allerede til at hilse på igen!
Marianne Maria skriver
Wauw en spændende og intens madoplevelse I har haft; virkelig flot beskrivelse!
Anna Emilie skriver
.. og jeg er så taknemmelig for, at du tager dig tid til at læse den, kære Marianne Maria!